WSJ: Aga kui inflatsioon jääbki meiega?

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Sealihavorstid turuletis.
Sealihavorstid turuletis. Foto: JAY DIRECTO/AFP

Ameeriklased on mures inflatsiooni pärast. Äsjase Pew’ uuringu järgi oli see nende majandusmure nr 1. Umbes 63% on oma sõnul tõusvate hindade pärast väga mures ning seda eriti toidu ja tarbekaupade osas. Võrdluseks: selle pärast, et ameeriklased tööd ei leia, oli väga mures vaid 29%.

Sellist fookust hinnatõusule on kerge seletada. Tarbijainflatsioon on konstantselt üle 5% taseme ning pühib minema madala sissetulekuga töötajate nominaalse palgatõusu. Tööministeeriumi teatel ootavad pikaajalisse tootmisvõimsusse investeerivad ettevõtteid ees suurimad hinnahüpped alates aastast 1982.

Konstantne on ka Föderaalreservi ja Bideni administratsiooni ametlik seisukoht: see inflatsioonispurt on mööduv ning vaibub tuleval aastal jätkusuutlikuma 2% lähedase tõusutempo peale ehk siis Föderaalreservi sihtmärgi lähistele. Nad möönavad, et inflatsioon on kippunud kõrgemale ja kestnud kauem kui nad arvasid, kuid ütlevad, et kui USA pandeemia poolt tekitatud moonutustest välja tuleb, läheb kõrge inflatsioon mööda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles