WSJ: Vilepuhuja Frances Haugen «tahab Facebooki parandada, mitte kahjustada»

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Frances Haugen pühapäeval 3. oktoobril Scott Pelley'ga CBS'i saates «60 minutit».
Frances Haugen pühapäeval 3. oktoobril Scott Pelley'ga CBS'i saates «60 minutit». Foto: Robert Fortunato/AP

Endine Facebooki töötaja, kelle kogutud dokumentide alusel The Wall Street Journal hiljuti oma pikema seeria kirjutas, on omaenda sõnutsi soovinud firmat muuta, mitte selle vastu viha õhutada.

Tootejuht Frances Haugen palgati kaitsma platvormi valimissekkumiste eest. Töö käigus kasvas temas frustratsioon, kui ta nägi, et Facebook salatses oma platvormide võimega inimestele halba teha ega soovinud puudujääke parandada. Teisipäeval annab Haugen oma tunnistuse USA Kongressi ees. Samuti on ta palunud USA väärtpaberijärelevalve komisjonilt (SEC) üleriigilist vilepuhuja staatust ja kaitset.

Haugen lahkus Facebookist maikuus, olles töötanud seal ligi kaks aastat. Ta ütles, et tööd alustades lootis ta kogu südamest Facebookile abiks olla. Peatselt võttis temas aga maad skeptitsism oma tiimi võimaluste suhtes tegelikult midagi ära teha. Ressursse oli neil vähe ning ta tunnetas, et firma jaoks oli kasv ja kasutajate poolt platvormil veedetud aeg olulisemad, kui halvad mõjud, mida ta oma tööalaste uuringute käigus täheldanud oli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles