WSJ: Bideni administratsioon piirab sanktsioonide kasutamist. Tegemist on nihkega välispoliitikas (1)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
USA aserahandusministri Adewale Adeyemo sõnutsi on uue lähenemise eesmärgiks «tagada, et sanktsioonid jääksid efektiivseks riikliku julgeoleku vahendiks.»
USA aserahandusministri Adewale Adeyemo sõnutsi on uue lähenemise eesmärgiks «tagada, et sanktsioonid jääksid efektiivseks riikliku julgeoleku vahendiks.» Foto: POOL/REUTERS

Bideni administratsioon plaanib kursimuutust ning hakata piirama majandus- ja finantssanktsioonide kasutust, mis peaks rahandusministeeriumi ametnike sõnutsi tugevdama USA viimaste aastate välispoliitilist taktikat.

Sanktsioonipoliitika audit vältas rahandusministeeriumi juhtimisel üheksa kuud ning eile esinesid ametnikud avaldusega, öeldes, et sanktsioonid jäävad kriitiliseks poliitiliseks vahendiks ka edaspidi, kuid neid tuleb paremini kalibreerida. Ametnike sõnutsi tuleb seetõttu muuta sanktsioonide heakskiitmise protsessi, võttes rohkem arvesse potentsiaalset soovimatut kahju haavatavatele gruppidele, liitlaste vastuseisu ning muid majanduslikke ja geopoliitilisi kõrvalmõjusid.

Tegemist on potentsiaalse pöördega USA välispoliitikas, kus seni on iga uus valitsus läinud üha enam sanktsioonide teed, et karistada väidetavaid väärtegusid ning suruda välisriikides läbi Ameerika huvisid. Viimase kahe kümnendiga on valitsuste, ettevõtete, ametnike ja teiste suhtes kehtestatud sanktsioonide arv kümnekordistunud. Trend kulmineerus Trumpi administratsiooni ajal, mil varasemaid vastaseid varmamini musta nimekirja kanti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles