WSJ: Bernie Sandersi eksperiment Ameerika lastega

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist ja toimetaja, WSJ
Copy
Sotsialistist senaator Bernie Sanders on lähedal oma unistusele: tsentraalselt planeeritud riiklik eellasteaed Ameerikas.
Sotsialistist senaator Bernie Sanders on lähedal oma unistusele: tsentraalselt planeeritud riiklik eellasteaed Ameerikas. Foto: Anna Moneymaker/AFP

Covidi-ajastu stoori on sisuliselt selline: üks poliitiline klass püüab eakamate teoreetiliseks hüvanguks noorematele järjest koormaid kukile laduda, riskide ja kulude kokkulöömiseks suuremat vaeva nägemata. Lapsed, keda viirus märkimisväärselt ei ohusta, on surutud isolatsiooni ja karantiini, olles ilma haridus- ja kultuurivõimalustest ning juba ette üüratu riigivõla orjad. Paljud pisikesed peavad päev läbi maski kandma – selline edikt tuleb politikaanidelt, kellele laste vaimse tervise või arengu kaugeleulatuvad tagajärjed vähe korda lähevad.

Nüüd on meil siin senaator Bernie Sanders (sotsialist, Vermont), valitud ametnik ligi 40 aastat. Valmis riigivõlga veelgi kasvatama, kuid väites, et tema uus mammutprogramm on mõeldud lastele. Täitumas on Sandersi suur unistus, universaalne riikliku eellasteaia programm. Kahtlemata läheb asi kulukaks maksumaksjatele, kuid ärgu vanemad arvaku, et see nende lastele kasuks tuleb.

Nagu kõik selles valmivas tasakaalustamiseelarves, on tõeliselt tõsiste tagajärgedega detailid avalikkuse eest varjul. Tagatubades toimuvatest läbirääkimistest kirjutades on WSJ reporterid Andrew Duehren, Kristina Peterson ja Natalie Andrews välja toonud, et viimistlemisjärgus kavand «sisaldab jätkuvalt mitmeid partei prioriteete nagu universaalne eellasteaed». Ühe allika sõnutsi ütles esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi (demokraat, California) teisipäeval demokraatidest seadusandjatele, et Kongress «on millegi suure künnisel».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles