WSJ: Shell on kõige rohelisem naftafirma. Ja säh sulle kooki moosiga!

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Shell Saksamaa roheluses Autobahnil kütust vedamas.
Shell Saksamaa roheluses Autobahnil kütust vedamas. Foto: Arnulf Hettrich, via www.imago-images.de/imago images/Arnulf Hettrich

Inglaste ja hollandlaste Royal Dutch Shell on kujukas näide sellest, mis on nihu ESG ehk keskkondliku, sotsiaalse ja jätkusuutliku investeerimisega. Nemad olid esimesed, kes võtsid käsile klientide süsinikuheitmete kärpimise. Kõikidest naftahiidudest kõige püüdlikumalt nihutasid nad fossiilkütuste sihi eemale ning on kogu seltskonnast Pariisi leppe süsinikueesmärgile kõige lähemal. ESG-näitaja on neil etem kui elektrieesrindlasel Teslal või vesinikkütuse imeaktsial Plug Power.

Tulemus? Turuväärtus püsib jonnakalt madalana. Firmat väldib kasvav seltskond suuri fondihaldureid, kes on naftainvesteeringutele suisa selja keeranud. Ja just äsja lajatati neile kohtu kaudu käsk heitmeid alandada.

Nüüd tuli riskifond Third Point lagedale vastusega, mis näib teoreetiliselt täiuslik: raiuge ta pooleks. Tänaseks ülesehitatud «roheline» ja üleminekuäri peaks minema börsil lisaväärtusega kaubaks ning tõmbama ligi aktsionäre, kes tahaksid kõvasti kasvu investeerida. «Pruunid» naftaoperatsioonid läheks aga peale surevast ärist suuri dividende ihkavaile investoreile – ning sülgaks suuri summasid diskontost hoolimata. Nagu väitis kirjas investoritele Third Pointi asutaja Daniel Loeb, oleks see ESG ja aktsionäride jaoks etem praegusest segapudrust, mis kedagi ei rahulda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles