WSJ: Sel ajal, kui USA kodus ussitab, liigutavad Venemaa ja Hiina mujal usinasti nuppe (2)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Venemaa president Vladimir Putin 21. märtsil 2014 Kremlis Krimmi Venemaa osaks kuulutavatele seaduseelnõudele alla kirjutamas.
Venemaa president Vladimir Putin 21. märtsil 2014 Kremlis Krimmi Venemaa osaks kuulutavatele seaduseelnõudele alla kirjutamas. Foto: Sergei Chirikov/AP

Ajal, kui Washington on hõivatud omaenda seesmistest tülidest ja jamadest, leiavad mujal maailmas aset mõningad teised arengud.

Juba teist korda sel aastal on Venemaa Ukraina piiri lähistele koondanud tuhandeid sõdureid ja soomukeid ning paistab taas kasutavat oma energiavarusid, et takistada Ukraina valitsust Lääne poole triivimast. Vastuseks sellele saatis Bideni administratsioon Moskvasse CIA direktori ja endise USA suursaadiku Venemaal William Burnsi, et Kreml teaks: USA jälgib teid.

Samal ajal on Hiina president Xi Jinping jätnud vahele aasta kaks olulisimat rahvusvahelist kokkutulekut – G20-tippkohtumise Roomas ja suure rahvusvahelise kliimakonverentsi Šotimaal. Osalt koroonaviiruse hirmude tõttu, kuid samuti valmistumaks kompartei keskkomitee sel nädalal toimuvaks miitinguks, mis sillutab teed tema pretsedendituks kolmandaks ametiajaks Hiina liidrina. Hongkongi ja Taiwani hirmutamine hiinlaste poolt jätkub reipas taktis ning Pentagon kirjutas oma aastaraportis Hiina armee kohta, et Pekingil käib tuumaarsenali laiendamine tempos, mis tõotab kaks korda suuremat tuumalõhkepeade arvu eelseisvatel aastatel, kui varem prognoositi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles