WSJ: Võlakirjade müügilaine peegeldab inflatsioonihirmu kasvu

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Tordid, hinnasildid ja magusamõtetega meesterahvas Manhattanil 5. novembril 2021.
Tordid, hinnasildid ja magusamõtetega meesterahvas Manhattanil 5. novembril 2021. Foto: SPENCER PLATT/AFP

Juba kuid on investorid hinnatõusu pärast suhteliselt vähe küüsi närinud. Kolmapäev andis aga märku, et närvid hakkavad pingule tõmbuma.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kukkus 240 punkti ehk 0,7% jagu, samal ajal kui tehnoloogiast kantud Nasdaqi komposiitindeks samuti alla tuli – 264 punkti ehk 1,7%. Riigivõlakirjaturgudel langesid USA pikema tähtajaga ning inflatsiooniootuste suhtes kõige tundlikumate võlakirjade hinnad, samuti aga ka lühiajalised, mis Föderaalreservi intressiliigutusi ette aimata tavatsevad. 10-aastaste USA riigivõlakirjade tootlused said kirja tänavuse suurima tõusu. Kui võlakirjahinnad langevad, siis tootlused tõusevad.

Kolmapäevaste hinnaliikumiste mõjul – mis tulid pärast tööministeeriumi raportit, kus näidati tarbijahinnaindeksi aastaseks kasvumääraks 6,2% ehk kiireimat tempot alates aastast 1990 – on investorid valmistumas nii kõrgemaks inflatsiooniks kui ka agressiivseteks sammudeks Föderaalreservi poolt järgmise kahe aasta jooksul. Kuid langused polnud dramaatilised, ütlesid kauplejad ja analüütikud – eriti arvestades seda, et inflatsiooninumbrid osutusid oodatust kõrgemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles