WSJ: Kes pärast naerab, naerab paremini – Joe Biden vs Milton Friedman

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
«Inflatsioon on nagu alkoholism,» on öelnud majandusteadlane Milton Friedman (pildil). «Mõlemal puhul... ilmnevad esmalt head mõjud, halvad mõjud aga alles hiljem.»
«Inflatsioon on nagu alkoholism,» on öelnud majandusteadlane Milton Friedman (pildil). «Mõlemal puhul... ilmnevad esmalt head mõjud, halvad mõjud aga alles hiljem.» Foto: Wikimedia Commons

«See pole Milton Friedmani show enam.» Nii kuulutas Joe Biden aprillis 2020 Politicole antud intervjuus, loetud päevad enne demokraatide presidendikandidaadiks osutumist. Kontekst oli Bideni ambitsioonikas stiimulipakett – «kõvasti krõbedam», kui need närused 2 triljonit dollarit, millele Donald Trump koroonaabiks alla oli kirjutanud.

Kummaline oli see viis viidata 15 aastat tagasi meie hulgast lahkunud kuulsale majandusteadlasele. Kuid ilmselt üritas Biden niiviisi nähvata, et tema eelistab riiklikke rikkalikke rahasüste ja mitte mingisugust turumajanduslikku tagasihoidlikkust.

Peale WSJ arvamuskülje ja mõne Friedmani-fänni – ja meie sõprade – ajakirjast Reason keegi seda eriti tähele ei pannud. Kuid Bideni torge Chicago ülikooli monetaristi pihta võib teda veel kummitama tulla. Nüüd, kus meil on olnud Bidenit pelgad 10 kuud, seisavad ameeriklased silmitsi inflatsiooniga, millele võrdväärse võib leida alles 31 aasta tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles