WSJ: Globaalne vabakaubandus on kriisis

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
WTO peadirektor Ngozi Okonjo-Iweala 25. novembril 2021 Genfis Reutersile 12. ministrite konverentsi asjus intervjuud andmas. Konverents jääb ära.
WTO peadirektor Ngozi Okonjo-Iweala 25. novembril 2021 Genfis Reutersile 12. ministrite konverentsi asjus intervjuud andmas. Konverents jääb ära. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS

Detsembris toimuvaks demokraatiale pühendatud 110 valitsuse virtuaaltippkohtumiseks valmistudes laiutavad paljud diplomaadid käsi demokraatia taandumise pärast maailmas. Probleem on reaalne, kuid veelgi suuremasse suppi on sattunud üks teine liberaalse maailmakorra alustalasid.

Vabakaubandus on maailmakorra jaoks täpselt sama eluoluline kui demokraatia, kuid skeptitsism selle suhtes on omane nii Bideni kui ka Trumpi leerile. Oma viimatise trumpliku sammuna kahekordistas Bideni administratsioon läinud nädalal puidutariife Kanadale.

Samal ajal tühistas Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO) omicroni-juttude tõttu ministrite kokkutuleku Genfis. Nüüd mil WTO on kaotamas nii efektiivsust kui ka legitiimsust, seisab vabakaubandus – Ameerika sõjalise võimsuse kõrval olulisim maailma rahvaid liberaalsesse maailmakorda liitev jõud – silmitsi oma suurima väljakutsega alates 1930. aastate suurest depressioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles