WSJ: Mida Powell ei öelnud ja mida Powell ei teadnud

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Föderaalreservi esimees Jerome Powell 30. novembril 2021 senati pangandus-, eluaseme- ja linnaelu komisjoni ees.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell 30. novembril 2021 senati pangandus-, eluaseme- ja linnaelu komisjoni ees. Foto: ALEX WONG/AFP

Keskpankurid kaitsevad kiivalt oma usaldusväärsust, mis on nende vägevamaid turgude mõjutamise vahendeid. Kas pole siis mitte märkimisväärne, kuidas Föderaalreservi esimees vähem kui minutiga oma usaldusväärsusele kaks kabjahoopi andis.

Fiasko etendus vastuse ajal senatikomisjonis esitatud küsimusele inflatsiooni kohta. Vabariiklane Pat Toomey päris Powellilt, kas too tunneb muret võimaluse pärast, et tänavused hinnatõusud võivad osutuda püsivamaks, kui ennustab Fed. Vastuseks serveeriti sõnasalat, mis iga vegani silmad särama lööks:

«Nojah, esiteks, ma arvan, on meie poolt artikuleeritud test[i tingimused] nüüd selgesti täidetud. Teil on absoluutselt õigus, inflatsioon on olnud tublisti üle 2% piisavalt kaua, et kui mõned aastad tagasi vaadata, siis on keskmine inflatsioon 2%. ... Kõnealusesse episoodi sisenedes see nii ei olnud – mitu aastat oli mööda läinud sellest, kui meil inflatsioon 2% juures oli. Seega, ma arvan, et sõnal «mööduv» (ingl. k. transitory) on eri inimeste jaoks eri tähendus. Meie kaldume seda kasutama, kui tahame öelda, et ta ei jäta permanentset märki kõrgema inflatsiooni näol. Ma arvan, et ilmselt on õige aeg see sõna pensionile (või erru – toim) saata ning üritada selgemini selgitada, mida me mõtleme.» Selle kõige suust välja saamiseks läks Powellil umbkaudu 45 sekundit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles