WSJ: Võitlus Ukraina pärast Putini pilgu läbi (3)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
President Vladimir Putin 4. novembril 2021 Sevastopolis Venemaa rahvusliku ühtsuse päeva pidustustel.
President Vladimir Putin 4. novembril 2021 Sevastopolis Venemaa rahvusliku ühtsuse päeva pidustustel. Foto: SPUTNIK/VIA REUTERS

Vladimir Putinile on sõltumatu Ukraina seesama, mis Versailles’ rahulepe Hitlerile – ajalooline ebaõiglus, mis alistatud riigile nende suurima nõrkuse hetkel peale suruti. Ning mis tuleb ümber pöörata niipea, kui olukord seda soosib.

Selle sõelusin mina välja märkimisväärsest artiklist, mille Putin juulikuus avaldas. Nüüd, mil Venemaa oma Ukraina piirile vägesid juurde saadab ja president Biden president Putiniga kriisikõnelusi peab, on administratsioonil ja Ameerika rahval oluline ohust aru saada.

Putini põhinarratiiv nõjatub tema tõlgendusele enam kui tuhandest aastast Venemaa ajaloos, millest ta järgmise järelduse teeb: venelased ja ukrainlased on «üks rahvas – üks tervik», kes räägivad sellesama keele erinevaid variante, tunnistavad sedasama usku, jagavad ühist kultuuri, ning kelle lahusolek on Venemaa vaenlaste sajanditepikkuse jaga-ja-valitse-strateegia vili. Eraldiseisva Ukraina riigi idee omistab ta 19. sajandi «Poola eliitidele» ja väikevene intellektuaalidele, «igasuguse ajaloolise aluseta» kokkuklopsitud teooriale, mille Austria-Ungari võimukandjad esimese maailmasõja eel omaenda huvides omaks võtsid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles