WSJ: Türgi sai vana rivaali AÜE käest vihmavarjuks 5 miljardit dollarit

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Araabia Ühendemiraatide delegatsioon 24. novembril 2021. Ankaras Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğan poolt korraldatud tseremoonial.
Araabia Ühendemiraatide delegatsioon 24. novembril 2021. Ankaras Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğan poolt korraldatud tseremoonial. Foto: ADEM ALTAN/AFP

Araabia Ühendemiraadid ja Türgi on sõlminud valuuta-swap'i ligi 5 miljardi dollari ulatuses, mis virgutab Lähis-Ida rivaalide majanduspartnerlust ning annab Ankarale hädavajaliku väliskapitali süsti.

Kolmapäeval välja kuulutatud diil aitab veelgi lõdvendada pingeid riikide vahel, kes alles äsja Lähis-Ida külmas sõjas tõtt vaatasid ning tänaseni regiooni konfliktides vastakatel arvamustel on. Ülevõimu pärast regioonis on ragistatud pärast 2011. aasta araabia kevadet, hiljem on seistud eri poolel Liibüa kodusõjas ning Katari blokaadis.

Emiraadi rahasüst tuleb Türgi keskpangale appi ajal, mil liirikriisis kiirkorras valuutareserve põletada tuleb. Mullu kukkus liir dollari suhtes 40 protsenti ning Türgi rahalisi vajadusi arvestades on antud vahetustehing tegelikult tagasihoidlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles