WSJ: Nanotehnoloogia revolutsioon on platsis – me pole lihtsalt märganud

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Metalenzi kiibid ränivahvlil, lähivaates.
Metalenzi kiibid ränivahvlil, lähivaates. Foto: Metalenz

Enne kui loodi metaversum, kui tekkisid krüptomiljonärid ja noorsugu suunamudijaks kippus, oli kõige haibitum tehnotrend nanotehnoloogia. Kel meelest lennanud – nano tähendab miljardikku ning nanotehnoloogia all peetakse üldiselt silmas materjalide manipuleerimist aatomite või molekulide tasandil.

Aastakümneid on arvutiteadlased ja füüsikud spekuleerinud, et nanotehnoloogia nüüd – iga hetk! – meie elu totaalselt ümber kujundab ja terve laine inimkonda päästvaid leiutisi vallandab. Päris nii need asjad läinud pole, kuid tasahilju nanotehnoloogia revolutsioon juba käib.

Tänatud olgu mikrokiip… Sedasama, aastakümnetega täiustatud tehnoloogiat kasutavad insenerid ja teadlased täna mitmesuguste miniatuursete imevärkide valmistamiseks – submikroskoopilistest tulevikuläätsedeni. Sellised nanoskaalas asjandused on end meie ellu ja vidinatesse niivõrd sügavalt sisse söönud, et fakt kui selline vist märkamatuks on jäänud: tegemist on pesuehtsate näidetega nanotehnoloogia revolutsioonist, mida meile viimased pool aastasada lubatud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles