WSJ: Vene sõjaväe taassünd pärast Nõukogude Liidu kollapsit (4)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Nõukogude tiibraketi Meteorit mälestusmärk kunagises salajases sõjaväelinnas Reutovis.
Nõukogude tiibraketi Meteorit mälestusmärk kunagises salajases sõjaväelinnas Reutovis. Foto: Moskva oblasti РИАМО fotoarhiiv

Kui Nõukogude Sotsialistlike Vabariikide Liit 1990. aastate alguses kokku varises, algasid Projekteerimisbüroo Nr 52 majas rasked ajad. Kaitsekulutused kukkusid niivõrd järsult, et ballistiliste rakettide poolest tuntud ettevõttel tuli ellujäämiseks tsiviiltehnikat tootma hakata. Näiteks tabloosid raudteevaksalite tarvis.

Taolised vaevad olid sõjaväeringkondades tüüpilised. Leidus piirkondi, kus ajateenistus sootuks soikus. Desertööride read tihenesid. Siin-seal jäi ohvitsere kodutuks ning valitsus nägi neile palka maksmisega kurja vaeva. Sõjatehnika vedeles ja roostetas, või veeti juppideks laiali. Uute relvade ja tehnoloogia projekteerimise rahastus kuivas nireks.

Kahe kümnendiga pärast Vladimir Putini võimuletulekut on olukord tundmatuseni muutunud. Tänasel Venemaal on suur ja hästi väljaõpetatud sõduriklass, ülehelikiirusel strateegilised raketid ja õhutõrjesüsteemid, mis isegi «peidetud» stealth-lennumasina ära näevad.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles