WSJ: Putini ja Xi partnerlus seab sihikule USA

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Vene president Vladimir Putin ja Hiina liider Xi Jinping poseerivad piltnikele enne tippkohtumist Pekingis 4. veebruaril 2022.
Vene president Vladimir Putin ja Hiina liider Xi Jinping poseerivad piltnikele enne tippkohtumist Pekingis 4. veebruaril 2022. Foto: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool/ZUMAPRESS.com

Venemaa president Vladimir Putin ja Hiina liider Xi Jinping vormistasid varjamatult oma tulevikusuhted USA ja tema globaalsete liitlasvõrgustike vastu suunatud paktiks, eesmärgiga Ameerika maailmaareeni keskmest kõrvale nihutada.

Reedel, taustafooniks Pekingi taliolümpia avatseremoonia ja Ukraina ümber ülesklopitud kriis, viisid liidrid läbi tippkohtumise, sõlmisid nafta- ja gaasilepinguid ning väljendasid laiapõhjalise teadaande vormis valmisolekut haarata ohjad ajal, mil võimuvahekorrad on maailmas muutumas.

Terava kontrastina eelnevate tippkohtumiste ebamäärasusega kritiseeriti seekord Ühendriike nimepidi kuuel korral, väljendades rahulolematust nende allianssidega Austraalia ja teiste Aasia maadega, samuti aga relvastuskontrolli ja teiste poliitikasuundadega. Vastuseisu väljendati ka NATO mis tahes laienemisele – Venemaa keskne nõue vastasseisus Läänega Ukraina küsimuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles