WSJ: Mida me aktsiaturust ei tea

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Nagu sangar seiklusfilmis: maakler 8. jaanuaril 2021 Frankfurdi börsipõrandal tööle keskendumas.
Nagu sangar seiklusfilmis: maakler 8. jaanuaril 2021 Frankfurdi börsipõrandal tööle keskendumas. Foto: DANIEL ROLAND/AFP

Suure Tehno aktsiate ebaharilikud kõikumised niivõrd tillukeste kasumimuutuste peale näitavad, kuivõrd totakas on praegune turg. Ebakindlus majanduse suhtes üldiselt ja tehnoloogiasektori suhtes spetsiifilisemalt on üüratu. Ühesõnaga: mitte keegi ei tea mitte midagi.

Dollaritest kõneldes kõikusid kõige enam proua Meta (kunagine Facebook kaotas neljapäeval ühe päevaga rohkem turuväärtust, kui ükski USA firma üldse) ja härra Amazon (kelle turuväärtus tegi reedel suurima tõusu, mida üks USA firma eales on kogenud). Segane seis, kuid esinevad ka teatud seosed.

Meta, Amazon, Snap, Paypal, Netflix, Spotify jt nägid liigsuuri liikumisi muuhulgas ka seetõttu, et nende hinnalisandid põhinevad kaugematel kasvuootustel. Kui turu tunnetus selles suhtes isegi suhteliselt tagasihoidlikult muutub, on mõju tänasele firmaväärtusele väga suur, kuna niivõrd suur osa kasumipotentsiaalist terendab silmapiiri taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles