WSJ: Kes on Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi?

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Ekraanitõmmis 25. veebruaril Kiievis presidendi ametihoone ees võetud videost tõestamaks, et Volodõmõr Zelenskõi ja teised tippametnikud pole pealinnast põgenenud.
Ekraanitõmmis 25. veebruaril Kiievis presidendi ametihoone ees võetud videost tõestamaks, et Volodõmõr Zelenskõi ja teised tippametnikud pole pealinnast põgenenud. Foto: Ukrainian President's Office/ZUMAPRESS.com

President Volodõmõr Zelenskõi on kerkinud esile kui koondpilt Ukraina vastupanust Vladimir Putini invasioonivägedele. Võimule tuli Zelenskõi aga traditsioonilise poliitilise kogemuse vaakumist. Enne valimisvõitu teati teda peamiselt tänu telerollile koolmeistrina, kes end kogemata kombel riigijuhi toolist avastas. Seriaal «Rahva teener» oli eetris neli aastat ja näitleja sai riigis üldtuntud tegelaseks.

Pärast Venemaa avalööke 24. veebruaril on Zelenskõi vallutanud maailma mõtted sotsiaalmeedias levitatud videoklippidega Kiievi kesklinnast, tihti kuulivest üll ja rahvast võitlusele õhutades. Taustaks sellele on 44-aastane poliitik praganud Lääne liidritega sanktsioonidega venitamise pärast ja jutelnud juhtfiguuridega, nagu Joe Biden, Boris Johnson, Emmanuel Macron.

Vene pealetungi intensiivistudes ning õhulöökide laienedes tsiviilsihtmärkidele on esinumbri staatus Kremli tapa-või-vangista-nimekirjas Zelenskõile selge. Siiski kinnitab ta, et lahkumisplaane neil perega pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles