WSJ: Kuidas maailm sõja mõjudega hakkama üritab saada

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Euroopa Keskpanga peakorter 5. jaanuaril 2022 Frankfurdi ehavalguses Maini poole paindumas.
Euroopa Keskpanga peakorter 5. jaanuaril 2022 Frankfurdi ehavalguses Maini poole paindumas. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

Lendu läinud toormehinnad, laiapõhjalised finantssanktsioonid ja energiaimpordi keelustamise väljavaade Ukrainasse tunginud Venemaalt ähvardavad pärssida pandeemiast põdurat globaalmajandust. Hõlprahast taandumist kavandanud keskpankadele on see värske väljakutse.

Atlandi kummalgi kaldal on inflatsioon ajalooliselt kõrge ja jätkuvalt tõusuteel. Maailma aktsiaturud on närtsimas ning investorite tunglemine USA varadesse turvapaika otsima on dollarile tiivad kasvatanud.

Üha enam hoiatavad majandusteadlased võimaliku stagflatsiooni eest eriti Euroopas – pidades silmas kõrge inflatsiooni ja aeglase majanduskasvu kombinatsiooni, mis 1970. aastatel maailma suurmajandusi muserdas. Tookord vastasid keskpangad naftahindade tõusulainele hõlprahapoliitikaga, mis palga-hinna spiraali põhjustas. Nüüd võivad mõned keskpangad loobuda oma plaanist tõsta intressimäärasid, mille nad pandeemia päevil enam kui maadligi hoidsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles