WSJ: Toorainehindade metsikuid kõikumisi tekitab rahapuudus

, ajakirjanik, WSJ
Copy
Kauplejad Londoni metallibörsil, kus tuli marginaalinõuetest tingitud järsu hinnatõusu tõttu peatada nikliga kauplemine.
Kauplejad Londoni metallibörsil, kus tuli marginaalinõuetest tingitud järsu hinnatõusu tõttu peatada nikliga kauplemine. Foto: SIMON DAWSON/Reuters/Scanpix

Toorainekauplejaid on tabanud pankade ja börside tohutu suured sularahanõuded, mis toovad turgudel kaasa üles-alla liikumisi ega lase toormetel Venemaalt ja Ukrainast kaugemale liikuda.

Sõja puhkemine põhjustas järske hinnamuutuseid, kui ummistas tooraineveo Mustal merel ja sundis Lääne importijaid Vene eksportkaupu ära põlgama. Pahaloomuline finantstsükkel võimendab kõikuvust ja võib mõnes maailmaosas puudujääke süvendada, räägivad kauplejad.

Börsid ja pankade maakleriharud nõuavad toorainetega, nagu nafta, nisu ja maagaas seotud futuurilepingutega kauplejatelt suuri ettemakse, mida hüütakse marginaalideks. Mõni ettevõte püüab vältida turul positsiooni hoidmisega seotud kulusid ja loobub tehingutest, mis omakorda tekitab täiendavaid hinnaliikumisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles