Kaheksa aastat töötas Elvira Nabiullina Venemaa rahapoliitika kaasajastamise kallal ning sepistas sidemeid üleilmsete turgudega. Viimase kuue nädalaga on ta lõviosa oma ehitisest lammutanud. Täita on tarvis uut ülesannet: hoida huugamas president Vladimir Putini sõjamajandus.

Venemaa keskpanga pealikuna etendab Nabiullina võtmerolli majanduskrahhi vältimisel Lääne sanktsioonide tõmbetuules. Putini liitlane juba kaks aastakümmet, kannab ta põhikoormat rubla stabiliseerimisel ja inflatsiooni alistamisel – neid kahte tegurit peab Kreml rahva kaitsmisel kõige tähtsamaks.

Teatud määral on see Nabiullinal ka õnnestunud. Kärmete kriisimeetmetega aitas ta tõusule pöörata rubla terava languse, mis on tänaseks põhimõtteliselt sõjaeelsel dollaritasemel tagasi. Reedel tõmbas ta erakorralise intressimäära 20 protsendilt 17 peale – märk sellest, et hoiustajad on sularaha väljavõtmise lõpetanud. Mõnede majandusteadlaste sõnutsi võib rubla taastumist siiski pigem Pyrrhose võiduks nimetada, kuna selle suhtes on nüüd kehtestatud niivõrd palju kasutust pärssivaid piiranguid.

Kommentaarid
Copy