WSJ: Putini kamraadina võib Xi kaotada Euroopa (2)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Venemaa president Vladimir Putin ja Hiina ametivend Xi Jinping 14. novembril 2019 Brasiilias BRICSi tippkohtumisel trepist alla tulemas.
Venemaa president Vladimir Putin ja Hiina ametivend Xi Jinping 14. novembril 2019 Brasiilias BRICSi tippkohtumisel trepist alla tulemas. Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS

Mida Olaf Scholz läinud nädalal Tokyos tegi? Kindlasti helistab see visiit häirekellasid Pekingis, kus Vladimir Putini Ukraina-invasiooni tagajärgedel ärevalt silmi peal hoitakse.

Sakslaste värskevõitu kantsleri käimine Jaapanis strateegilist koostööd arutamas on märk, et Berliinis on midagi sügavuti muutumas. Välja võib selle lugeda kohast, kus Scholz käimata jättis: Pekingis. Scholzi eelkäija Angela Merkel väisas Hiinat nagu chicagolased hääletavad – vara ja sageli. Esmakordselt lendas Merkel Pekingisse kuus kuud pärast ametisse astumist ning oma 16-aastase kantsleriajaga jõudis ta käia Hiinas kaks korda sagedamini kui Jaapanis. Et Scholz trendimuutmise märke ilmutab, on märkimisväärne.

Saksa kantsler Olaf Scholz ja Jaapani ametivend Fumio Kishida 28. märtsil 2022 Tokyos kummardumas.
Saksa kantsler Olaf Scholz ja Jaapani ametivend Fumio Kishida 28. märtsil 2022 Tokyos kummardumas. Foto: Pool/ZUMAPRESS.com
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles