WSJ: Tänavune turulangus on juba muutnud investorite käitumist

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Langus. Millega see lõpeb?
Langus. Millega see lõpeb? Foto: rawpixel.com

USA aktsiate tänavune kukkumine sai läinud nädalal uue hoo ning sellist ühepäevast kukkumist nagu neljapäeval pole pärast pandeemia vallandumist veel nähtud. Sukeldumine sündis vaid päev pärast seda, kui Föderaalreservi esimees Jerome Powell justkui aktsiaralliks raja valmis seadis, enam kui poole protsendipunktilisi intressikergitusi sisuliselt välistades.

Neljapäevase kukkumise mastaabi ja kõvade kõikumiste tõttu on tõusetunud küsimused suurematest turuprobleemidest, nagu võimenduslaenude läbikukkumine või fondide likvideerimine pärast tõsiseid prohmakaid. Paljud investorid ja analüütikud ütlevad siiski, et laias laastus langesid liikumised kokku turu üleüldise tagasitõmbumisega intressimäära kergituste ootuses. Nad osutasid muu hulgas sellele, et intresside kerkimisest lõikavad reeglina kasu dividendiaktsiad, samal ajal kui tasuta raha päevil populaarsed ja tulusad spekulatiivtehingud luubi alla lähevad.

Aktsiatest rääkides on taoline trend tähendanud valu firmadele, kes pandeemia-aastail võimsalt väärtust kogusid. Näiteks on Netflix tänavu all juba 70 protsenti, Amazon aga 31 protsenti ja seega põduram isegi peamistest indeksitest. Alljärgevalt väike pilguheit tururahutustele, kus harjumuspärane põhjast ostmine enam koheseid ja prognoositavaid tulusid ei teeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles