WSJ: Türgi liider kasutab Ukraina kriisi kodumaise haarde tugevdamiseks

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan (vasemal) püüab end esitada kui maailmaliidrit, et juhtida kõrvale tähelepanu siseriiklikelt probleemidelt. Pildil võtab ta 1. juunil 2022 Ankara presidendilossis vastu Pakistani peaministrit Shehbaz Sharifi.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan (vasemal) püüab end esitada kui maailmaliidrit, et juhtida kõrvale tähelepanu siseriiklikelt probleemidelt. Pildil võtab ta 1. juunil 2022 Ankara presidendilossis vastu Pakistani peaministrit Shehbaz Sharifi. Foto: Adem Altan / AFP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kasutab Venemaa-poolse Ukrainasse sissetungi ümber tekkinud ülemaailmset kriisi selleks, et pressida välja järeleandmisi Läänelt ja Moskvalt, kasutades oma mõjuvõimu Türgi kauaaegsete eesmärkide saavutamiseks.

Ta blokeerib Rootsi ja Soome pääsu NATOsse nende riikide väidetava toetuse tõttu kurdi mässulistele, kellega Türgi võitleb. Samal ajal osaleb ta püüdlustes korraldada turvaline läbipääs laevadele, mis veavad suurt osa maailma toidupakkumisest, võimalik, et kasutades Türgi merejõudu Mustal merel. Ta ähvardab ka USA vastuseisust hoolimata uue sõjalise rünnakuga kurdi mässuliste vastu Süürias.

Erdoğani juhtimisel on Türgi ka toetanud Ukrainat sõjaliste droonidega, millest on kujunenud võimas relv Vene sissetungi vastu, samuti on Ankara takistanud mõne Vene sõjalaeva sisenemist Mustale merele ja vahendab rahuläbirääkimisi. Ta otsustas mitte kehtestada sanktsioone Venemaa vastu, mis muutis Türgi oluliseks venelaste ja Vene raha sihtpunktiks. Erdoğan on praegu üks väheseid maailma liidreid, kes räägib regulaarselt Putiniga, mis on kanaliks, mida Türgi riigipea kasutab Venemaa survestamiseks osalema rahuläbirääkimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles