WSJ: Üleilmne maksudiil sai järjekordse kindla tähtaja

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Globaalmaksu «Esimene Sammas on kontseptuaalselt revolutsiooniline» ning seega arusaadavalt problemaatiline, selgitas G20 rahandusministritele OECD peasekretär Mathias Cormann (pildil).
Globaalmaksu «Esimene Sammas on kontseptuaalselt revolutsiooniline» ning seega arusaadavalt problemaatiline, selgitas G20 rahandusministritele OECD peasekretär Mathias Cormann (pildil). Foto: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Saja aasta suurimate muutustega üleilmsetes maksureeglites läheb oodatust kauem aega, ütlesid esmaspäeval läbirääkijad, kes on raskustes kokkuleppega, kuidas suurte tarbijaturgudega riigid ettevõtetelt rohkem maksuraha saaksid.

Uusi reegleid, mida arutatakse Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) egiidi all, lubati algselt 2022. aasta keskpaigaks. Enne tulevat aastat nad aga valmis ei saa. Ning seejärel tuleb riikidel veel parlamentides hääletada. Viivitus suurendab riski, et mõned valitsused kaotavad kannatuse ning pressivad edasi omaenda riiklike maksudega USA tehnohiidudele, kes ongi kogu ponnistuse peamine sihtmärk.

Aeglasem ajakava toidab poliitilist ebakindlust Ameerikas. Et globaaldiil jõustuks, peavad USA seadusandjad Bideni administratsiooni poolt saavutatu igal juhul heaks kiitma – kuid aastaks 2023 võib Kongress olla juba vabariiklaste täieliku või osalise kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles