WSJ: Euro ja dollari pariteedi poliitiline agoonia

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde, Horvaatia rahandusminister Zdravko Marić, Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis ja Euroopa Liidu majandusvolinik Paolo Gentiloni euromündi mudelitega 12. juulil 2022 Brüsselis horvaatide peatset eurotsooni toomist tähistamas.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde, Horvaatia rahandusminister Zdravko Marić, Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis ja Euroopa Liidu majandusvolinik Paolo Gentiloni euromündi mudelitega 12. juulil 2022 Brüsselis horvaatide peatset eurotsooni toomist tähistamas. Foto: YVES HERMAN/REUTERS

Niisama kindlalt nagu päike päeva lõpuks looja läheb, on majandustsükkel omadega taaskord sealmaal, kus euro kriisi poole paterdab.

Üksnes osaliselt käib see kommentaar vahetuskursi pihta, kuigi see on peamine põhjus, miks maailm praegu Euroopa ühisrahale tähelepanu pöörab. Neljapäeval langes euro allapoole pariteeti USA dollariga, esmakordselt alates aastast 2002. Kukkumine on terav – alles aasta alguses maksis euro 1,14 dollarit.

Aga see on sümptom. Mille psühholoogiline tagamaa on see, kuidas euro fundamentaalne eesmärk meie silme all paigast on nihkumas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles