WSJ: Politseinikud proovivad hoida noori häkkereid küberkuritegevusse libastumast

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
COPS aastal 2020. Vasakult: Wouter Klijnsoon, Barry van Kampen, Floor Jansen, Greg Francis ja Lieske Zonderland.
COPS aastal 2020. Vasakult: Wouter Klijnsoon, Barry van Kampen, Floor Jansen, Greg Francis ja Lieske Zonderland. Foto: Hollandi politsei

Euroopa politseinikud katsuvad saada jagu kasvavast küberprobleemist: teismelised ja varajastes 20ndates noorukid häkivad oma koolidesse, kohalikesse asutustesse ja suisa suurettevõtetesse.

Soome, Taani, Norra ja Portugali politseiametid loodavad online-hoiatuste, silmast-silma õpikodade ja personaalse mentorluse abil hoida noori panemast toime väikesi ja vaat et tahtmatuid küberkelmusi, millest kergesti sügavamale kuritegelikku maailma libiseda võib. Teed näitab neile Hollandi politsei «küberkurjategijaks sirgumise ennetamise meeskond» ingliskeelse nimega Cyber Offender Prevention Squad ehk COPS (lühend kõlab nagu «võmmid» – toim).

Reeglina keskendub politsei laste kaitsmisele internetis varitsevate ohtude ja ohtlike inimeste eest. Uudsete programmide eesmärk on aga kaitsta digitaalselt nutikaid noori illegaalsete allhoovuste eest veebis. Tõhusam ja odavam on noori vääratamast hoida, kui keerukaid riistu kasutades paadunud häkkereid jälitada ja pikki juurdlusi pidada, ütles Floor Jansen – küberkuritegevuse spetsialist, kes liitus Hollandi politsei maineka kõrgtehnoloogiliste kuritegude uurimise üksusega (Team High Tech Crime, THTC) 2012. aastal ja asutas COPSi aastal 2020. Täna teenib ta THTC juhataja asetäitjana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles