WSJ: OPEC+ hoiatuslask

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Saudi kroonprints Mohammed bin Salman (paremal) tervitamas USA presidenti Joe Bidenit Jiddah's 15. juulil 2022.
Saudi kroonprints Mohammed bin Salman (paremal) tervitamas USA presidenti Joe Bidenit Jiddah's 15. juulil 2022. Foto: BANDAR ALGALOUD/VIA REUTERS

Venemaa kasutab gaasi Euroopa karistamiseks. Naftat relvana veel käiku lastud pole, kuid kui ostjad hinnapiirangut arutavad, pole see ehk mägede taga.

Esmaspäeval otsustas OPEC+ (OPEC «ise» ja lõdvemalt seotud seltskond ehk Venemaa, Aserbaidžaan, Kasahstan, Mehhiko jt) langetada oktoobrist toodangut 100 000 barreli jagu päevas. Pärast Venemaa veebruariinvasiooni on kartell kui selline, eriliselt aga Saudi Araabia, katsunud jääda konfliktis neutraalseks. Äkki oli esmaspäevane otsus – risti vastupidine USA nõudmisele tootmismahtu tõsta – pelgalt reaktsioon ebakindlale globaalnõudlusele? Kuid tõlgendada võiks seda ka palju pahaendelisemalt: hinnapoliitiline hoiatuslask OPECilt.

Moskva on oma gaasirelva käiku lasknud. Nende viimane samm – otsus Nord Stream 1 tähtajatult sulgeda – lõi Euroopa maagaasihinnad esmaspäeval lendu. Naftaturul taolist teatraalsust tänaseni ei esine. Nafta transportimine käib kergemini ning Lääne sanktsioonid on tarnemarsruute lihtsalt ümber korraldanud. Vene nafta voolab nüüd pigem Indiasse ja Hiinasse, Euroopa ostab aga rohkem Aafrikast ja Ameerikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles