WSJ: Euroopa energiajutt hakkab meenutama eurokriisi (1)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Naisterahvas rühkimas üles trepist Euroopa Liidu energiaministrite kriisikoosoleku ajal Brüsselis 9. septembril 2022. Lipud on Briti kuninganna Elizabeth II mälestuseks pooles mastis.
Naisterahvas rühkimas üles trepist Euroopa Liidu energiaministrite kriisikoosoleku ajal Brüsselis 9. septembril 2022. Lipud on Briti kuninganna Elizabeth II mälestuseks pooles mastis. Foto: JOHN THYS/AFP

Mõttekateks reformideks on Euroopa Liit alati kriise vajanud ning energiapoliitiliselt paistab passivat tänavune talv. Nagu ka kümnenditaguse eurotsooni kriisiga, võib poliitiline kiirkompromiss siiski tähendada poolikut ja lohakat lahendust.

Reedel pidasid liidu energiaministrid maha kriisikoosoleku, et taltsutada turgusid tuuseldavat tormi – triona on areenile astunud gaasinappus, tuumakatkestused ja põud. Brüsselil paluti järgmiseks (s.t selleks – toim) nädalaks terve trobikond meetmeid valmis visandada.

Regiooni jaoks kriitilise veeldatud maagaasi ehk LNG etalonhind on septembrikuiste koordineerimisettepanekute kõlades küll kukkunud, kuid hõljub jätkuvalt mullusest neli korda kõrgemal. Ja on Ameerikaga kõrvutades kaheksakordne. Elektrihindadele on mõju olnud muljetavaldav: ärid sulevad uksi ja protestijad on väljunud tänavale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles