WSJ: Liz Trussi riskantne mäng Briti majandusega

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Ühendkuningriigi peaminister Liz Truss 23.septembril Downing Streeti residentsi uksel.
Ühendkuningriigi peaminister Liz Truss 23.septembril Downing Streeti residentsi uksel. Foto: Foto: Tayfun Salci/ZUMA/SCANPIX

Boris Johnson tõi Ühendkuningriigi EList välja. Tema mantlipärija Liz Trussi ülesanne on palju raskem – panna Brexit lõpuks tööle.

Viimane Briti peaminister, kellel olid ametisse astudes sellised probleemid, oli Winston Churchill siis, kui Hitleri välksõda veeres 1940. aasta mais üle Euroopa. Lein Briti kuninganna surma pärast oli vaevalt lõppenud, kui Liz Truss avaldas oma majandusplaani, mis tekitas tormi aktsiaturgudel, ajas intressimäärad tagajalgele ja viis naela dollari suhtes rekordmadalale.

Nagu Churchill, tunneb ka Briti uus peaminister oma kuklas tooride parlamendiliikmete hingust, kes teda ei usalda ja arvavad, et ta on Ühendkuningriigi jaoks liiga äärmuslik. Aga see pole kõik. Riiki ähvardab karm talv, sest ülemaailmne energiakriis teeb kütte kallimaks, kui paljud pered endale lubada saavad. Hiljutised uuringud näitavad, et toorid jäävad opositsioonilisest tööparteist maha juba 10 punkti võrra. Peaministril on aega seda muuta 2025. aasta jaanuarini, mil toimuvad järgmised üldvalimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles