WSJ: Parempoolne populism tõstab USAs pead

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Liiga esimees Matteo Salvini (vasakult), Forza Itaalia juht Silvio Berlusconi, Itaalia Vendade liider Giorgia Meloni, Maurizio Lupi-Piero Tenagli.
Liiga esimees Matteo Salvini (vasakult), Forza Itaalia juht Silvio Berlusconi, Itaalia Vendade liider Giorgia Meloni, Maurizio Lupi-Piero Tenagli. Foto: Piero Tenagli / ipa-agency.net/ Scanpix

Kui demokraadid ei ole nõus minema kompromissidele sellistes küsimustes nagu sisseränne ja rahvuskultuur, kaotavad nad töölisklassi valijad lõplikult.

Need analüütikud, kes uskusid, et parempoolse populismi võidukäik Euroopas on nüüd läbi, on viimase poole aastaga pidanud oma sõnu sööma. See peaks olema häirekell demokraatidele, sest USA võib olla järgmine.

Aprillis sai Marine Le Pen Prantsusmaa presidendivalimistel 41,5% häältest, mis on 7,6% rohkem kui 2017. aastal, ja jäi napimast napimalt Emmanuel Macronile alla. Septembris andis viiendik Rootsi valijatest oma hääle Rootsi Demokraatidele ja see kunagine immigratsioonivastane pisipartei on nüüd uue parempoolse koalitsiooni suurim liige. Möödunud nädalavahetusel Itaalias sai Fratelli d’Italia ehk Itaalia Vennad esialgse tulemuse kohaselt 26,3% häältest ja on nüüd Itaalia suurim partei. Selle neli aastat tagasi ainult 4,4% häältest saanud partei juured on Itaalia Sotsiaalses Liikumises, mille asutasid eksfašistid pärast Teist maailmasõda ja kelle iidoliks oli Benito Mussolini. Parteijuhist Giorgia Melonist saab tõenäoliselt Itaalia uus peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles