WSJ: Mobilisatsioon ja naftahinna langus annavad Putinile hoobi

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Lähedased Venemaal Omski regioonis 25.septembril mobilisatsioonikutse saand mehi teele saatmas.
Lähedased Venemaal Omski regioonis 25.septembril mobilisatsioonikutse saand mehi teele saatmas. Foto: ALEXEY MALGAVKO/ Reuters/ Scanpix

Kulutused sõjapidamisele ja mobilisatsioonile, lisaks sellele energiahindade langus ja Lääne uued sanktsioonid on suur lisakoormus Venemaa niigi juba surve all olevale majandusele ja riigikassale.

Analüütikud ütlevad, et surve Venemaa majandusele kasvab samal hetkel, kui Putin vajab rohkem raha, et jätkata sõjategevust Ukrainas. Kremli otsus kutsuda armesse üle 300 000 mehe nõuab lisavahendeid mobiliseeritute varustamiseks, väljaõppeks ja neile palga maksmiseks. See on halb uudis ka Venemaa ettevõtlusele, sest paljude oluliste ettevõtete töötajad on kas mobiliseeritud või riigist juba põgenenud.

Kõigele lisaks tundub, et Venemaa suurim tuluallikas, kiiresti kallinenud energiahinnad, mis on seni aidanud pehmendada lööki riigi tööstusele, on jõudnud haripunkti ja alustanud langust. Nafta- ja gaasitulu vähenemine oligi peapõhjus, miks Venemaa föderaalvalitsuse eelarve langes augustis miinusesse. Meenutame, et kõik see juhtus enne seda, kui naftahinnad pöörasid langusele ja Moskva lõpetas mahukad gaasitarned Euroopale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles