WSJ: Putini tuumaähvardus on reaalne (3)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Vladimir Putin Moskvas rahva ees 30. septembril 2022.
Vladimir Putin Moskvas rahva ees 30. septembril 2022. Foto: SERGEI KARPUKHIN/AP

Venemaa viletsasti valmistunud, varustatud ja juhitud väehulgad võivad Ukraina lahingutandreil küll taanduda, kuid laiema konflikti lahvatamise oht kasvab. Oma sõjaliste positsioonide nõrgenemisele on Vladimir Putin vastanud nelja oblasti «annekteerimisega» ning andnud teada, et tegelikult on tegemist lahinguga Venemaa ellujäämise eest, mistõttu on lajatatud lauale ka tuumalöögi kaart. Läänele pole need arengud ning sündmused Läänemere gaasitorude ümber loomulikult märkamatuks jäänud. Valge Maja julgeolekunõunik Jake Sullivan on hoiatanud Venemaa vägesid tuumarelva kasutamise korral katastroofiliste tagajärgede eest ning sedasama kordas pühapäeva hommikul kajana ka NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

Ohtlikku olukorda ohjata üritades – taolist teravust pole nähtud alates 1962. aasta Kuuba kriisist – tuleb Bideni administratsioonil vaadelda maailma läbi Putini silmade. Üksnes siis saavad nad aru, kuivõrd tõsiselt taolist mõõgatäristamist võtta tuleks, ning kuidas sellele korrektselt reageerida.

Juba George W. Bushist peale on USA presidendid Putini ameerikavastasuse sügavuse suhtes küll lihtsameelsust üles näidanud, kuid ometigi pole Vene liidrit ju raske mõista. Pealegi ei tee too oma agendast mitte mingisugust saladust. Tema reedene annekteerimiskõne on iga Ameerika poliitikakujundaja kohustuslik lugemine.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles