WSJ: Euroopa hinnakontroll paneb professorid pead vangutama

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Börsipaketi omanikud võivad homme kaaluda elektri kilbist väljalülitamist.
Börsipaketi omanikud võivad homme kaaluda elektri kilbist väljalülitamist. Foto: IMAGO/Michael Bihlmayer/Bihlmayerfotografie

Ajalooliselt kõrge inflatsiooni ja Vene gaasiekspordi järsu vähenemise keeristes eksperimenteerib järjest rohkem Euroopa valitsusi energiahinna laega. Proovile pannakse majandustarkus, et hinnakontroll moonutab turgusid ja põhjustab pakkumise nappust.

Suurbritannia uus valitsus kavatseb panna ülempiiri majapidamiste energiakuludele ja maksta küttefirmadele kinni turuhindadest puudu jääva vahe. Saksamaa sepistab plaani seada lagi elektri ja maagaasi maksumusele. Euroopa Liit on kiitnud heaks kava krabada tagasi teatud energiafirmade kasumeid ning raha tarbijate vahel laiali jaotada, samuti uuritakse võimalusi blokiülese ülempiiri kehtestamiseks gaasihinnale. USA eestvedamisel üritavad liitlased piirata Vene nafta üleilmset müügihinda. Läinud nädalal kutsus ÜRO poliitikakujundajaid hinnapiirangutele ja hõlptulumaksudele, inflatsioonivõitluse nimel.

Majandusõpikute järgi vähendab madalama hinna kehtestamine pakkumist. Kui piisavalt ei langetata ka nõudlust – näiteks normimise abil –, tekitab pakkumise ja nõudluse ebakõla tõenäoliselt defitsiidi. Samuti võib hinnakontrollide jõustamine osutuda keerukaks ning nõuda suurt bürokraatiamasinat. Ja kuna kontrollid mingil hetkel tavaliselt kaotatakse, lükkuvad kõrged tarbijahinnad lihtsalt edasi. Teise maailmasõja ajal kehtestati Ühendriikides küll hinnakontrollid, kui koos normimisega. 1970ndate vonklevad bensiinisabad kirjutati osaliselt ka tookord kehtestatud hinnakontrolli kontole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles