WSJ: Hädalaenu limiit on kärisemise piiril

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
IMFi direktor Kristalina Georgieva esinemas delegaatidele fondi ja Maailmapanga aastakoosolekul Washingtonis 10. oktoobril 2022.
IMFi direktor Kristalina Georgieva esinemas delegaatidele fondi ja Maailmapanga aastakoosolekul Washingtonis 10. oktoobril 2022. Foto: Drew Angerer/AFP

Tempokalt kerkivad intressimäärad pitsitavad erakapitali voogusid maailma kõige vaesematesse maadesse. Probleem on selles, et eelistatud alternatiivid – Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja Maailmapank – tõttavad laenu lubama lausa jooksujalu.

Nüüd, mil tandem Washingtonis oma aastakoosolekut peab, peavad abist huvitatud valitsusjuhid neilt teise suupoolega paluma, et laenuressursse ka tulevaste kriiside tarvis järele jääks.

Alates pandeemia käivitumisest on IMF 93 riigile laenu lubanud juba 258 miljardi dollari jagu, lisaks veel 90 miljardit 16 maale alates Venemaa veebruariinvasioonist Ukrainasse. Tervet summat veel üle kantud pole. Septembri lõpu seisuga olid IMFil välja maksmata rekordilised 135 miljardit laenudollarit – 2019. aastaga võrreldes 45 protsenti rohkem ning kahekordne kogus kõrvutades aastaga 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles