WSJ: Briti õud võib jõuda sinu õuele (1)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Luz Truss alamkojas 19. oktoobril 2022.
Luz Truss alamkojas 19. oktoobril 2022. Foto: JESSICA TAYLOR/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES

Autsaider leiab end ehk Ühendkuningriiki tabanud poliitkaose üle kerglaselt kõkutamast. Ometigi on peaministri neljapäevane tagasiastumine kõigest kõrvalnähtus. Sest Suurbritannia helistab häirekella kõigile arenenud majandustele.

Tänane traditsiooniline vaatenurk Trussi tõusule ja kahjuks ka langusele on järgmine: turud ehmusid, kui eelmine rahandusminister Kwasi Kwarteng 23. septembril kopsaka maksukärpebe ja energiatoetuste paketi välja käis. Seepeale kukuti müüma nii naela kui Briti riigivõlakirju, kartes, et valitsus jääb oma arvetega jänni. Kehvasti kindlustatud pensionifondid olid sunnitud üha rohkem riigivõlakirju müüma. Inglise Pank stabiliseeris turud võlakirjaostudega, võites Trussile ja uuele rahandusministrile Jeremy Huntile maksukärbete hülgamiseks aega. Kui see samm tehtud sai, oli kord majas. Truss taandus ja tõmbas kogu komejandile joone alla.

Stoori on niivõrd mõnus ja mugav, et Briti press selles haigutavaid auke kohe kuidagi silmata ei suuda. Siiski on iga lause eelnenud lõigus sügavalt ebaloogiline.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles