WSJ: Krüpto lõpphind võib olla null

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Krüptotaha. Kas mull ja seejärel null?
Krüptotaha. Kas mull ja seejärel null? Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Tehnofirmasid laenukapitaliga just sageli üle ei võeta. Mis on igati mõistetav. Nagu Red Bull ja piim, ei sobi kokku ka tehnoloogia ja laenud. Miks? Sest kui tehnoloogia toimib, tõuseb firma väärtus kõrgele. Katsu sa Google välja osta. Kui aga järgmine uus asi peale tuleb, ei jää tehnofirmale võlgade katteks praktiliselt mingit vara ega tagatist. Nagu nüüd omal nahal tunnevad FTX, Elon Musk ja SoftBank.

Twitter, mis nägi viimati kasumit aastal 2019, kulutab praegu võlamakseteks miljard dollarit aastas. Välja pääseb sealt vaid kaotuse hinnaga, dollari pealt päästab ehk 60 senti. Ning välistatud pole pankrot, nagu Musk ise töötajatele tunnistas. Kui nii, siis ei jää sinna midagi peale aegunud koodi ja paari plastmassist sinilinnu, oksjonil maha müümiseks.

Või siis järgmine musternäidis: Sam Bankman-Fried kesk FTXi ja Alameda rususid. Loomulikult lasti seal kelmi kombel käiku klientide vara. Ja arusaadavalt läks laev põhimõtteliselt põhja pangajooksu pärast – kui rahvas oma raha välja võtta tahtis. Aga «pangamehe» pärispatt oli laenuvõtmine omaenda FTT-tokeni ehk tühja õhu tagatisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles