WSJ: Suletud ühiskonna hind

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist ja toimetaja, WSJ
Copy
Dr Fauci Valges Majas 22. novembril 2022.
Dr Fauci Valges Majas 22. novembril 2022. Foto: RS/MPI/Capital Pictures/RS/MPI/Capital Pictures

Avatud ühiskonnad nagu Ameerika Ühendriigid on edukad, kuna tavaliselt aitab sõnavabadus ja tarmukas avalik arutelu konkurentsi tingimustes võidule parimad ideed. Suletud ühiskonnad kukuvad läbi, kuna poliitaparatšikute keskvõim ei ole iial nutikam vabade kodanike sõltumatust loovusest, kes probleemide lahendamiseks uusi võimalusi uurivad, proovivad ja soovitavad.

Kuidas reageerisid Covidi väljakutsele USA valitsusametnikud? Esiteks keeldusid paljud allutamast oma katastroofilist lockdown-poliitikat rangele analüüsile. Kuid nüüd hakkab selguma, et ühtlasi üritasid nad vaigistada inimesi, kes olid selle strateegia vigade demonstreerimiseks kõige paremini varustatud. Lisaks hoonetele keerasid asjapulgad kinni ka avaliku arutelu – ning seda just siis, kui Ameerika vajas avatud ühiskonna voorusi kõige rohkem.

Hind, tuleb välja, on äärmiselt ränk. Eilne WSJ kajastas Stanfordi ülikooli uuringut, mille kohaselt võivad Covidi-ajastul omandamata jäänud teadmised maksta koolilastele elutee lõpuks 70 000 dollarit teenimata jäänud tulu. Eriliselt puudutab see matemaatikat:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles