WSJ: Läinud aastal näis investeerimine lihtne. Enam mitte

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Ammulisui maakler NYSE põrandal jõulukuul 2022.
Ammulisui maakler NYSE põrandal jõulukuul 2022. Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS

Mõnikord tundub investeerimine kerge. Mitte tegelik rahategemine – see on alati raske. Kuid on aegu, mil turg aitab kindlat seisukohta kujundada, kiiresti otsustada.

Läinud aasta just selline oligi, kuid nüüd on kindel maa kadunud nii pullide kui karude jalge alt. Aktsiatele algas 2022 pullide uljuse tõttu ülehinnatult, saates karudele sulaselge signaali. Võlakirjad astusid eelmisse aastasse, teadlikult eirates kontrolli alt väljunud inflatsiooni ja Föderaalreservi hilinenud vastuse vältimatust. Kui mõlemad tugevasse langustrendi läksid, oli pilt jälle teistpidi klaar – kui enne oli inflatsiooni eiratud, siis nüüd ainult sellele keskendutigi. Head majandusuudised tähendasid kadu aktsiatele ja võlakirjadele, kuulutades kõrgemat inflatsiooni ja intressimäärasid.

Nüüd on investeerimine taas raske, kuna selged signaalid on kadunud. Aktsiahindade suhe eeldatava aastakasumiga uitab pikaajaliste keskmiste lähistel. Võlakirjatootlused on hullmadalatelt tasemetelt üles tulnud, kuid 10-aastased on sügisel saavutatud 4 protsendist ikkagi oluliselt all. Mõlema liikumised on olnud suured, kuid kumbki pole ajalooliselt odav. Spekulatiivse tehnoloogia, taastuvenergia, kanepiaktsiate ja krüptoraha mullid on õhu välja lasknud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles