WSJ: Ukrainal oleks raske Venemaale kaotada

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Venemaa president Vladimir Putin lansseerimas 28. detsembril 2022 Peterburist videolingi vahendusel   Pihkva oblastis tööstuskompleksi Titan-Polimer.
Venemaa president Vladimir Putin lansseerimas 28. detsembril 2022 Peterburist videolingi vahendusel Pihkva oblastis tööstuskompleksi Titan-Polimer. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Neil päevil on ajaloolane Phillips O’Brien Twitteris oma 2015. aasta suurteose «How the War Was Won» («Kuidas võideti sõda») kaitseks kõva lahingut pidanud, väites, et Venemaa panus teises maailmasõjas oli tegelikult suhteliselt väike ning idarindel kaotasid sakslased vaid murdosa relvadest ja laskemoonast, mis hävinesid lääne rünnakutes õhus ja vees või mis jäid sootuks tootmata.

O’Brien pöörab pea peale ammuse tõekspidamise, nagu olnuks liitlaste pommitamised ebaefektiivsed, kuna natside tootmine kasvas absoluutväärtustes veel mõnda aega. Tema väitel luges tegelikult see, milline hoop anti potentsiaalsele toodangumahule. Sellega paistsid sakslased ka nõustuvat. O’Brieni rehkenduste järgi läks lõviosa ressurssidest Luftwaffele ja Saksa mereväele isegi maismaakampaania tipphetkedel idas.

Praegu moodustab Venemaa tootmismaht NATO omast kõigest killukese ning seda vahet ta tasa ei tee, kuigi otsene sõjaline oht ei ähvarda kumbagi. Üks sarnasus Hitleriga peitub aga selles, et Putinil on Ukrainas kadunud viimnegi väljavaade midagi saavutada. Pelgalt kaotuse ja katastroofi eri versioonid ongi veel jäänud. Venides säästab sõda Putinit vaid tunnistamast tõde, mida täielikult tajuvad kõik tema ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles