WSJ: Sõda Ukrainas läheb pikale. Kas lääs on valmis? (4)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Ukraina sõdur jalutab mööda haavatute stabiliseerimise hospitalist rindejoone lähistel Donetski oblastis 15. jaanuaril 2023.
Ukraina sõdur jalutab mööda haavatute stabiliseerimise hospitalist rindejoone lähistel Donetski oblastis 15. jaanuaril 2023. Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP/ Scanpix

Nüüd on selge, et niipea sõda Ukrainas ei lõpe. Mida Moskva loodab – ja Ukraina kardab –, on lääne längumine enne Venemaa otsustavat lüüasaamist.

Loodetud lõhenemist ukrainameelsete riikide leeris Venemaa veel näinud ei ole. Euroopa sõltuvus nende energiast hakkab murduma talutava valuga, poliitiliste kataklüsmideta. Raskustest hoolimata kasvasid läinud aastal kõik suuremad lääne majandused, mistõttu on konsensus Kiievi relvatarnete vallas vaid tahenenud.

Siiski võib aeg olla Venemaa poolel, arvestades septembrikuist ulatuslikku mobilisatsiooni ja majanduse seadmist sõjajalale. Praeguse seisuga pole ei USA ega Euroopa kohandanud oma militaartootmist väljavaatega, et Ukrainat tuleb sõjas toetada veel aastaid. Samuti pole lääs immuunne edasiste energiašokkide suhtes.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles