WSJ: Tööinimese palk pole pidanud inflatsiooniga sammu (2)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Töötajatel jäävad inflatsioonikahjud tihtilugu tagasi võitmata.
Töötajatel jäävad inflatsioonikahjud tihtilugu tagasi võitmata. Foto: ALBUQUERQUE JOURNAL/ZUMA PRESS

Arenenud maade äsjane kiire palgakasv on kinni jäämas või pidurdumas. Keskpankadele on see rõõmusõnum: pole märke spiraalist, kus palgad lükkavad üles hindu ja hinnad jälle palku. Mistõttu on tõenäolisem, et inflatsioon langema hakkab, kui töötus tunduvalt ei tõuse.

Tööliste puhul on pilt nutusem. Eelnenud kahe aastaga kõrvutades oli mullune palgakasv küll kiirem, kuid suuremate majanduste hinnatõusule jäi tempo siiski alla, näitab Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) statistika. Töötajate ostujõud – nende keskmine inflatsiooniga korrigeeritud palk – oli pandeemiaeelse 2019. aastaga võrreldes madalam, seisab ILO raportis. Seega: karjuvast kaadrinappusest ja ultramadalast tööpuudusest hoolimata on töötajate ports arenenud riikide kasumist pisenenud.

USA nominaalne (ehk inflatsiooniga korrigeerimata) palgakasv on alates läinud aasta keskpaigast järsult aeglustunud. Mittepõllumajandusliku erasektori keskmine tunnitasu tõusis aasta lõikes 4,4 protsenti, samas kui veel märtsikuine kasv oli 5,6 protsenti. Tarbijahindade aastakasv oli 6,4 protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles