WSJ: NATO peab gaasi andma, et laoseis ajast maha ei jääks (1)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Poola president Andrzej Duda (vasakult kuues) ja kaitseminister Mariusz Blaszczak (vasakult neljas) poseerimas delegatsiooniga Soulist esimeste Lõuna-Korea lahingutankide üleandmise tseremoonial Gdynia konteineriterminalis 6. detsembril 2022.
Poola president Andrzej Duda (vasakult kuues) ja kaitseminister Mariusz Blaszczak (vasakult neljas) poseerimas delegatsiooniga Soulist esimeste Lõuna-Korea lahingutankide üleandmise tseremoonial Gdynia konteineriterminalis 6. detsembril 2022. Foto: MATEUSZ SLODKOWSKI/AFP

USA utsitas Euroopat kaitsekulutusi kergitama juba ammu. Ja pikki aastaid Euroopas seda teemat ka arutati. Venemaa invasioon Ukrainasse ehmatas unest ja summad tabelis suurenesid.

Nüüd tuleb neist numbritest relvad sepistada – ja kiiremas korras, kuna Kiievi sõdurid kulutavad NATO laskemoona kiiremini, kui keegi karta oskas, ning konflikti oht Hiinaga kasvab.

Kõige koloriitsem on kannapööre Saksamaal, kes kaitsekulutusi aastaid edasi lükkas ja uue sõjalennuki valimisega viivitas, samal ajal kui varustus vananes. Täna kallab Euroopa esimajandus sõjavarustusse eurosid otsekui oavarrest ning vaeb tootmisliini USA värskeima hävitaja tarvis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles