WSJ: Kohanege kõrgemate intresside ajastuga

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Föderaalreservi esimees Jerome Powell (paremal) ja Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde keskpankurite koosviibimisel Portugalis 29. juunil 2022.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell (paremal) ja Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde keskpankurite koosviibimisel Portugalis 29. juunil 2022. Foto: EUROPEAN CENTRAL BANK/via REUTERS

Inflatsioon on üleval, töötusmäär all, majandus podiseb edasi. Ning investorid on hakanud aru saama, et Föderaalreserv võib upitada intressimäärasid veel mõnda aega. Ja see «mõnda» võib venida isegi pikemaks, kui eeldab Fed.

«Värsked majandusandmed olid oodatust tugevamad, mis viitab sellele, et intressimäärade lõplik tase tuleb ilmselt kõrgem, kui eelnevalt eeldati,» ütles teisipäeval Senati panganduskomisjonile Fedi esimees Jerome Powell. Esiteks võib siit välja lugeda, et kui nad jälle maha istuvad, tõuseb baasintressimäär taas – ja äkki isegi poole protsendipunkti jagu, kui majandusvedru just lähinädalatel maha ei käi. Teiseks: tõsta võivad nad ka hinnangut, kui kõrgele tuleks tõsta määrad aasta lõikes.

Kui Fedi rahvas viimane kord ehk detsembris oma majandusprognoosid avaldas, pakkus enamik neist, et 2023. aasta lõpuks oleksid määrad 5,25 protsendi peal. Selle toel võis arvata, et mai alguse koosolekuga oleksid kergitused ümber saanud. Number ise oli röögatult suurem, kui pakuti detsembris 2021. Siis arvas Fed, et 2023. aasta lõpetaks pelga 1,75 protsendi peal. Kuid nüüd hakkab isegi see röögatus liiga vaikne tunduma. Futuuride järgi usuvad investorid, et soolas on pigem 5,5–5,75%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles