WSJ: Kohus blokeeris Kremli kopsaka võlanõude Kiievi vastu

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Ukraina president Viktor Janukovõtš (vasakul) ja Vene ametivend Vladimir Putin 17. detsembril 2013 Kremlis laenulepingule alla kirjutamas.
Ukraina president Viktor Janukovõtš (vasakul) ja Vene ametivend Vladimir Putin 17. detsembril 2013 Kremlis laenulepingule alla kirjutamas. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Suurbritannia kõrgeim kohus asus Ukraina poolele enam kui 4,5 miljardi dollari suuruse võlanõude vaidluses Venemaaga. Kiievil on nüüd võimalus väita, et võlga pole vaja tagasi maksta – kuna nende meelest määriti see neile kümnend tagasi kaela.

Briti ülemkohtu kolmapäevane otsus tähendab, et Ukraina tohib ehitada edasise menetluse – eesmärgiga võlg tühistada – argumendile, et neid sunniti võlakirju emiteerima ja Venemaale müüma vägivallaga ähvardades.

Kohtunike kinnitusel on Ukrainal õigus väita, et Venemaa «ähvardus kasutada jõudu» füüsilise vägivalla kujul liigitub Briti õiguses «seadusvastaseks surveks», mille abil riiki seda võlga võtma tõugati. Ukraina teise põhiväite, et lisaks füüsilise jõuga ähvardamisele sundis Venemaa neid võlalepingusse ka majanduslike ähvardustega, lükkas kohus tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles