WSJ: Bideni demokraatiakiiksu hind

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
USA president Joe Biden saabumas oma virtuaalsele demokraatiatippkohtumisele 29. märtsil 2023.
USA president Joe Biden saabumas oma virtuaalsele demokraatiatippkohtumisele 29. märtsil 2023. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

Alates 2021. aasta sõnavõtust Müncheni julgeolekukonverentsil kuni läinudnädalase demokraatiatippkohtumiseni on president Bideni sõnum olnud selge: maailmapoliitikat peab kujutama võitlusena liberaalse demokraatia ja autokraatia vahel. Sellest on kahju. Mingi iva siin ju on, kuid ikkagi takistab taoline lähenemine Ameerika diplomaatiat välismaal ning õõnestab niigi nõrka kodumaist konsensust tugeva välispoliitika asjus.

Sõita üritab Biden vana ameerikalikku traditsiooni seljas. Demokraatia ja diktatuuri vaheliseks konfliktiks maalisid maailmasõjad nii Woodrow Wilson kui Franklin D. Roosevelt. Ning seesugust sõnakasutust harrastasid USA külma sõja presidendid Harry S. Trumanist Ronald Reaganini välja.

Totaalselt mööda Biden ei pane. Kui USA liitlastega alla jääb ning maailma tulevikku pääsevad määrama inimesed nagu Xi Jinping, Vladimir Putin ja sabarakud Põhja-Koreas, Nicaraguas jne, siis demokraatia õitsele ei löö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles