WSJ: Dollar on ikka veel kuningas, eriti Euroopas (2)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Euroopa Keskpank hoiab dollaril silma peal
Euroopa Keskpank hoiab dollaril silma peal Foto: Flickr / Shardayyy Photography

Föderaalreservi rahapoliitikal ei hoia ärevalt silma peal ainuüksi jänkid, vaid ka eurooplased – ja tegelikult paljud teised maailma maad. Dollari üle parda viskamise vada kõlab küll järjest valjemalt, kuid troonil laiutab see tänaseni ning USA ja võtmepartnerite finantsilised ning kaubanduslikud sidemed on tugevad nagu mullu ja muiste. Euroopaga kõvemadki.

Läinud aasta algupoolel katsus Euroopa Keskpank (EKP) teist teed seilata ja saatis signaale, et erinevalt agressiivselt intressimäära kergitavast Fedist hoiavad nemad enda oma madalal. Kui euro aga dollari suhtes langusse läks, tormasid EKP tüürimehed rooliratta juurde kurssi muutma, peljates impordiinflatsiooni energia arvelt, mille eest tasutakse dollarites.

Nüüd on täpselt teistpidi. Fed on andnud mõista, et juunikuisel koosolekul jäetakse määrad muutmata ning vaadatakse seejärel vaikselt, kas senistest tõstetest – ühtekokku 5 protsendipunkti alates 2022. aasta algusest – jätkus USA majanduse jahutamiseks. Paar päeva hiljem peavad oma koosoleku Euroopa kolleegid ning neil võib seetõttu tõstega tõrkeid tekkida, kuigi inflatsioon on kangekaelselt kõrge.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles