WSJ: Poola punnib vastu järjekordsele põhjamaisele juhile, lõhestades NATO (10)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Taani peaminister Mette Frederiksen (pahemal) ja Eesti ametiõde Kaja Kallas 24. märtsil 2022 Brüsselis NATO perepildiks valmistumas.
Taani peaminister Mette Frederiksen (pahemal) ja Eesti ametiõde Kaja Kallas 24. märtsil 2022 Brüsselis NATO perepildiks valmistumas. Foto: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Euroopa ametnike sõnutsi seisab juhtiv kandidaat NATO juhi kohale silmitsi vastuseisuga Poolas.

Poolakate ei võib tähendada Taani peaministri Mette Frederikseni kandidatuuri kokkuvarisemist, kuna NATO peasekretäri peab valima kõigi 31 liikmesriigi konsensus, ütlesid ametnikud. Muu hulgas tunnetab Poola tarvidust paigutada NATO etteotsa inimene alliansi idatiivalt, lisasid ametnikud – lisaks toonitavad poolakad, et Taani pole täitnud oma lubadusi kaitsekulutuste vallas. Ning kuna juba ligi 15 aastat on NATO rooli hoidnud endised Skandinaavia peaministrid, ei sooviks Poola sellise traditsiooni jätkumist, lisasid allikad.

Jens Stoltenbergi mantlipärija küsimus on kuum teema alliansi juulikuise tippkohtumise eel Vilniuses, kus peaksid osalema ka president Biden ning tema ametivennad. Frederikseni, kes külastas Valget Maja läinud nädalal, on enamikes NATO liikmesriikides vaadeldud kui eeliskandidaati endiselt Norra peaministrilt teatepulka haarama.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles