WSJ: Venemaa majandust kimbutab kibe kaadrinappus

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Venemaa president Vladimir Putin kõnetab Rostehi kopteritehase töötajaid Ulan-Udes 14. märtsil 2023
Venemaa president Vladimir Putin kõnetab Rostehi kopteritehase töötajaid Ulan-Udes 14. märtsil 2023 Foto: Vladimir Gerdo / AP

Ukraina sõja keerises kannatab Vene majandus ajaloolise tööjõukriisi käes. Riigist on põgenenud või sõtta saadetud sadu tuhandeid töötajaid ning see õõnestab sanktsioonidest ja rahvusvahelisest isolatsioonist niigi nõrgestatud majanduse aluseid.

Kaks mullust emigratsioonilainet olid suurimad alates Nõukogude Liidu lagunemisest ning ligikaudu 300 000 mehe mobiliseerimine armeesse võimendab töökäte nappust riigis, mida piinab pikaajaline demograafiline allakäik. Seetõttu on puudus kõikvõimalikest spetsialistidest: programmeerijatest ja inseneridest kuni keevitajate ja naftapuurijateni välja.

Mais andis president Vladimir Putin ametnikele korralduse töötada välja meetmed rahvastiku väljavoolu peatamiseks, mainides üldsõnaliselt rahalisi ja sotsiaalseid stiimuleid. Tehnoloogiatöötajate kodumaal hoidmiseks on valitsus varem pakkunud maksusoodustusi ning leebemaid laenutingimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles