WSJ: Putin võtab Wagneri globaalse impeeriumi oma kontrolli alla

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Russian law enforcement officers stand guard outside PMC Wagner Centre in Saint Petersburg, Russia, June 24, 2023. REUTERS/Anton Vaganov
Russian law enforcement officers stand guard outside PMC Wagner Centre in Saint Petersburg, Russia, June 24, 2023. REUTERS/Anton Vaganov Foto: ANTON VAGANOV

Kreml kinnitab Aafrika ja Lähis-Ida riikidele, et võtab oma kontrolli alla Wagneri väed, mis on Putini jaoks suhteliselt odavalt laiendanud Venemaa mõjuvõimu maailmas.

Mõni tund pärast seda, kui Jevgeni Prigožini eksvangide ja palgasõdurite armee peatas oma edenemise Moskva suunas, asusid Vene võimud haarama täielikku kontrolli kurikuulsa sõjapealiku rajatud ülemaailmse impeeriumi üle.

Venemaa asevälisminister lendas Damaskusesse, et isiklikult kinnitada Süüria presidendile Bashar al-Assadile, et nüüdsest ei tegutse Wagneri grupi väed seal enam iseseisvalt. Lisaks helistasid Venemaa välisministeeriumi kõrged ametnikud Kesk-Aafrika Vabariigi presidendile, kelle ihukaitsjate hulka kuuluvad Wagneri palgasõdurid, ja kinnitasid talle, et laupäevane kriis ei mõjutanud Venemaa poliitikat Aafrikas. Süüriast lendasid Venemaa eriolukordade ministeeriumi lennukid Malisse, mis on Wagneri üks põhilisi tegevuskohti välismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles