WSJ: USA luurejuht tegi Wagneri mässu kiiluvees Kremlisse selgitava kõne (2)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
CIA direktor William Burns (pildil) helistas pärast Wagneri mässu igaks juhuks Kremlisse.
CIA direktor William Burns (pildil) helistas pärast Wagneri mässu igaks juhuks Kremlisse. Foto: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

CIA direktor William Burns võttis Wagneri liidri Jevgeni Prigožini läbikukkunud mässu järel vaikselt ühendust oma ametivennaga Venemaal ja edastas talle sõnumi, et USA ei mänginud sealses siseriiklikus kaoses vähimatki rolli, ütlesid kursis olevad ametnikud.

Usutavasti on Burnsi telefonikõne Venemaa välisluureteenistuse juhi Sergei Narõškiniga kõige kõrgemal tasandil kontakt kahe riigi vahel kõnealuse konflikti kiiluvees. Untsu läinud ülestõus, mis lõppes päev pärast algust tänu Valgevene liidri vahendatud kokkuleppele, kujutas endast rängimat väljakutset Vene presidendile Vladimir Putinile tema 23-aastase võimu vältel.

Endise diplomaadina on Burnsil tihtilugu tulnud edastada tundlikke teateid nii Venemaale kui teistele riikidele. Antud juhul oli tegemist osaga Valge Maja laiemast kampaaniast saata Putinile ja tema siseringile signaal, et USA ei olnud Prigožini mässu kaasatud ega ürita kruttida üles seesmisi pingeid Venemaal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles